FNV wijst minister Dekker op afspraak over behoud werkgelegenheid in PI Veenhuizen

FNV Overheid roept de Minister voor Rechtsbescherming, Sander Dekker op om op korte termijn met een plan te komen om de werkgelegenheid in de penitentiaire inrichting (PI) Veenhuizen te behouden.

De Noorse regering heeft laten weten dat de 240 Noorse gevangenen die sinds 2015 op locatie Norgerhaven in Veenhuizen verblijven, per 1 september teruggaan naar Noorwegen. De Nederlandse gevangenbewaarders zorgden voor de Noorse gevangenen, zodat zij hun baan konden behouden. De FNV stelt voor om gevangenen uit andere Nederlandse instellingen onder te brengen in Veenhuizen. De werkdruk is op andere locaties  ongezond hoog en in Veenhuizen kan de werkgelegenheid zo blijven bestaan.

‘Toenmalig staatssecretaris Teeven heeft toegezegd dat PI Veenhuizen open zou blijven’, zegt Yntse Koenen, bestuurder FNV Overheid. ‘Bovendien hebben de vakbonden, het hoofd Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) en de centrale ondernemingsraad (COR) afgelopen november een convenant ondertekend. We hebben daarin afspraken gemaakt over de aanpak van de hoge werkdruk en de veiligheidsproblemen bij de justitiële inrichtingen én behoud van werkgelegenheid. Verder staat in het regeerakkoord dat bij sprake van sluiting van gevangenissen de komende jaren, de gevangenissen buiten de randstad worden ontzien.’

Reacties