Veenhuizen tentoonstelling krijgt eigen plek

Het Gevangenismuseum Veenhuizen wil de nieuwe expositie die vrijdag 23 maart wordt geopend over het gevangenisdorp Veenhuizen uiteindelijk onderbrengen in een aparte vleugel van het Tweede Gesticht. Voor de uitbreiding heeft het museum onlangs 6 ton aan loterijgelden verkregen.

Met de uitbreiding is een investering van ongeveer 2 miljoen euro gemoeid. Het resterende geld moet komen van het provinciebestuur.

Van het gevangenismuseum ontbreekt de vierde vleugel. In 1928 werd de oostzijde van het gebouw gesloopt en vervangen door een garage.

Aanvankelijk was het idee om de carré weer compleet te maken. Kosten werden geschat op zo'n tien miljoen, maar na doorberekening van de rijksgebouwendienst bleek het vele malen duurder.

Bedoeling is nu dat kantoor- en depotruimtes in de rechterkant van het gebouw naar boven worden verplaatst. Die werkplekken worden straks tentoonstellingsruimte. Wat er nu zit, moet naar zolder.

Aanvankelijk was het de bedoeling om de afgebroken vierde vleugel in 2023 ter herstellen, het jaar waarin Veenhuizen officieel 200 jaar oud is.

Het huidige museum is berekend op 60.000 bezoekers per jaar. In de praktijk trekt het museum al jaren meer dan 100.000 bezoekers.

Reacties