Welzijnsorganisatie viert 200-jarig bestaan

Vandaag viert Frederiksoord het 200-jarig jubileum van de Maatschappij van Weldadigheid, al dateert de oprichtingsakte van maatschappij eigenlijk van 1 april 1818. De voorbereidingen waren nog eerder begonnen.

Voornaamste doel van de Maatschappij was het stichten van landbouwkoloniën op woeste gronden en de ontginning van deze gronden door paupers die ter plaatse gehuisvest moesten worden. Nevendoel was de opvoeding van hun kinderen van de kolonisten.

In de gemeente Vledder werd het landgoed Westerbeeksloot aangekocht. De eerste nederzetting werd Frederiksoord genoemd naar Prins Frederik, voorzitter van het hoofdbestuur van de Maatschappij. Zoals de latere kolonie Willemsoord is genoemd naar de Prins van Oranje. Deze koloniën stonden bekend als 'vrije koloniën'.

De vrije koloniën werden al spoedig gevolg door bedelaarsgestichten bij de Ommerschans en in Veenhuizen.

De Stichting Maatschappij van Weldadigheid is nog altijd eigenaresse van een landgoed in Frederiksoord/Wilhelminaoord en een landgoed in Boschoord, met een totale oppervlakte van circa 1300 hectare. Ommerschans werd eind negentiende eeuw gesloten. Veenhuizen leefde uiteindelijk voort als hulp- en strafgevangenis.

Terugkijken: 200 jaar Frederiksoord: de verzorgingsstaat in het klein

Reacties