Een nieuwe school

Veenhuizen deed al aan onderwijs voordat de leerplicht werd ingevoerd, en zelfs in de jaren dertig werd aan gedetineerden onder de 40 jaar met een straf van 3 maanden of langer onderwijs gegeven. Het onderwijs omvatte 'lezen, schrijven, rekenen, zoo mogelijk; aardrijkskunde en vaderlandsche geschiedenis; voor meer ontwikkelden andere vakken van 't lager onderwijs als die welke boven genoemd zijn en verder voortgezet onderwijs en vak-onderricht.'

Ten behoeve van de kinderen van de ambtenaren was er bij ieder gesticht een school voor gewoon lager onderwijs. Op Veenhuizen 2 was deze vanaf 1893 gelegen aan het einde van de wijk langs de Generaal v/d Boschweg. De leerkrachten waren lange tijd ook ambtenaren van Justitie en werden ook door het Departement van Justitie betaald.

In 1903 werd ook een lagere school op Veenhuizen I in gebruik genomen. Toen die kwam te vervallen, moesten alle kinderen naar de lagere school op Veenhuizen 2. Ergens in de jaren zestig werd die school met de grond gelijk gemaakt, ter overbrugging naar een nieuwe school aan de Kerklaan werden kinderen ondergebracht in een houten barak die er nog altijd staat. In 1967 werd de nieuwe school feestelijk in gebruik genomen.

De School met de Bijbel deed pas in 1928 haar intrede en was gevestigd in de voormalige katholieke kerk. Lange tijd werd dan ook gescheiden les gegeven.

Dat gaat veranderen. In Veenhuizen wordt door CKC Drenthe, Kidscasa en de gemeente Noordenveld gewerkt aan bouwplannen voor een nieuw schoolgebouw. Dit gebeurt in navolging van de samenvoeging van openbare basisschool De Vlinderhof en christelijke basisschool De Veenster tot Kindcentrum SPEEL en LEER. Het nieuwe Kindcentrum zal worden gerealiseerd naast het gymlokaal aan de Kerklaan in Veenhuizen.

Reacties