Deze week meer duidelijkheid over werelderfgoedstatus Koloniën van Weldadigheid

Deze week krijgen Koloniën van Weldadigheid in Drenthe te horen of zij kans maken op de Unesco Werelderfgoedstatus. Het jaarcongres van Unesco komt deze week bijeen in de oliestaat Bahrein.

Oud-burgemeester Hans van der Laan van de gemeente Noordenveld was destijds initiatiefnemer van het plan om de werelderfgoedstatus aan te vragen, toen nog met als doel om het verpauperde Veenhuizen een impuls te geven. Daarna sloten de andere koloniën zich aan, inclusief Merksplas in Vlaanderen.

Deze week vertrekt gedeputeerde Cees Bijl samen met de projectleider en Belgische collega's naar Bahrein.

Of zij veel zullen bereiken is de vraag. Er ligt een negatief advies van bureau ICOMOS dat er niet van overtuigd is dat 'de serie van zeven koloniën representatief is voor het gedachtegoed achter de Koloniën van Weldadigheid; grootschalige armoedebestrijding met landbouwkoloniën'.

Slechts twee van de vroegere koloniën - Frederiksoord en eventueel Wilhelminaoord - zouden eventueel in aanmerking komen voor de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Ook ten aanzien van de nominatie van Frederiksoord en Willemsoord houdt ICOMOS nogal wat slagen om de arm, zo moet er een nieuw plan worden ingediend waarin toezeggingen worden gedaan met betrekking tot het beheer en bescherming van het erfgoed. Dat betekent dat een UNESCO toezegging er op termijn niet meer in zit.

Reacties