Nieuw boek over de Maatschappij van Weldadigheid

Aan het eind van het jaar verschijnt er een boek over de Maatschappij van Weldadigheid. Jan Mensink, tot voor kort directeur van de Maatschappij van Weldadigheid in Frederiksoord, schrijft een belangrijk deel van het boek zelf, met hulp van Wil Schackmann en Angelie Sens, die nog altijd werkt aan een biografie van Johannes van den Bosch, de oprichter van de maatschappij.

Het boek verschijnt daarmee wel ruim na de viering van het 200-jarig bestaan van de Maatschappij in maart van dit jaar. 

Mensink was zaterdag bij RTV Drenthe te gast in Cassata, waar hij vertelde over zijn afscheid. Tijdens dat afscheid werd ook bekend dat de provincie, de gemeente Westerveld en de Maatschappij zes ton extra reserveren voor het nieuwe Huis van Weldadigheid, waar het verhaal van Frederiksoord zal worden verteld. Door een foute berekening vielen de kosten hoger uit.

Mensink werd ook gevraagd over het harde oordeel van adviesorgaan ICOMOS, dat vindt dat alleen Frederiksoord en eventueel Willemsoord in aanmerking komen voor de Werelderfgoedstatus. "Ik begrijp het wel, alleen in deze dorpen is de geschiedenis nog goed te zien."

Mensink, die iedere ochtend knikte naar het portret van Van den Bosch in zijn kantoor, blijft na zijn pensioen in een van de oude koloniehuisjes in Frederiksoord wonen.

Reacties