Norgerhaven lijkt toch open te blijven

Het kabinet heeft vergaande plannen om vier gevangenissen te sluiten, maar Norgerhaven zit daar niet bij. Volgens ingewijden wordt besloten om de gevangenissen in Zoetermeer, Zeist, Almere en het Noord-Hollandse Zwaag dicht te doen. Op deze manier worden de locaties buiten de Randstad ontzien.

De plannen zijn gevoelig, omdat het personeel van gevangenissen de afgelopen jaren al met enorme onzekerheid te kampen had.

Sluiting is echter onvermijdelijk omdat het aantal gevangenen al jaren daalt. Tussen 2012 en 2016 nam het aantal gevangenen met 24 procent af.

De sluiting van Norgerhaven werd begin dit jaar weer actueel toen bekend werd dat Noorwegen, die de gevangenis voor drie jaar huurt, het contract niet wil verlengen. Minister Dekker bracht in april een bezoek aan Veenhuizen, maar wilde toen nog niets zeggen. De plannen worden volgende week toegelicht.

Voorzitter Karen Landman van de ondernemingsraad van de gevangenissen in Veenhuizen is nog niet ingelicht. Met de sluiting van de andere gevangenissen is zij niet gelukkig. 'Ik ben er van overtuigd dat als de politie meer capaciteit heeft om verdachten op te pakken en er meer mensen voor de rechter komen, de gevangenissen weer vol stromen.'


Reacties