UNESCO status gaat vermoedelijk aan Veenhuizen voorbij

Een UNESCO status voor Veenhuizen zit er vermoedelijk niet meer in. Slechts twee van de vroegere koloniën - Frederiksoord en eventueel Wilhelminaoord - komen in aanmerking voor de UNESCO Werelderfgoedlijst. Dat zegt ICOMOS die de UNESCO adviseert (pdf).

Het adviesbureau zegt er nog niet van overtuigd te zijn dat 'de serie van zeven koloniën representatief is voor het gedachtegoed achter de Koloniën van Weldadigheid; grootschalige armoedebestrijding met landbouwkoloniën'.

De stichtingen Veenhuizen Boeit en Weldadig Oord hadden het advies niet verwacht. Er lijkt een verschil van inzicht te zijn tussen de Nederlands-Belgische stuurgroep die zich hard maakt voor de erfgoedstatus en het adviesbureau ICOMOS. De eerste legt de nadruk op het behoud van het landschap, ICOMOS kijkt meer naar de aanwezige gebouwen.

Ook ten aanzien van de nominatie van Frederiksoord en Willemsoord houdt ICOMOS nogal wat slagen om de arm, zo moet er een nieuw plan worden ingediend waarin toezeggingen worden gedaan met betrekking tot het beheer en bescherming van het erfgoed. Dat betekent dat een UNESCO toezegging er op termijn niet meer in zit.

Gedeputeerde Cees Bijl is evenwel een lobby begonnen om alsnog een positief advies te krijgen voor alle koloniën.

Een plaats op de lijst van UNESCO — een soort Michelinster voor natuurlijk en cultureel erfgoed — betekent vooral veel aandacht van buitenlandse toeristen, ook al levert het Veenhuizen geen geld op. Op dit moment staan er tien Nederlandse locaties op de Werelderfgoedlijst, waaronder de molens bij Kinderdijk, de Waddenzee en de Van Nellefabriek in Rotterdam.

Aanvankelijk was alleen Veenhuizen door de gemeente Noordenveld voorgedragen, tot irritatie van de gemeente Westerveld, die zich met zijn vrije koloniën Frederiksoord en Willemsoord gepasseerd voelde. De provincie was toen nog overtuigd dat de kans van slagen het grootst was als alleen Veenhuizen werd gepresenteerd. Enkele jaren later werd alsnog besloten om gezamenlijk op te trekken.

Het zou niet de eerste keer zijn dat ICOMOS een verzoek voor een plek op de Werelderfgoedlijst afwijst. Dat gebeurde eerder met het Teylers Museum in Haarlem. 

Een besluit over de nominatie van de koloniën wordt eind juni of begin juli genomen, in Bahrein.

Reacties