Nieuwe boeken in Delpher

Zoekmachine Delpher is uitgebreid met 17.000 nieuwe boektitels, met name afkomstig van de Vrijmetselaren en van drie microfilmprojecten van de Universiteit Utrecht, Universiteit Amsterdam en de Koninklijke Bibliotheek.

Daaronder ook een paar werkjes over Veenhuizen, zoals het bekende De Rijkswerkinrichtingen te Veenhuizen uit 1904 waarin schrijver onherroepelijk verlorene zware kritiek uit op de werkinrichtingen en De rijkswerkinrichtingen Veenhuizen in hun oorsprong en wettelijke organisatie geschetst van directeur Bientjes uit dezelfde periode, eigenlijk een van de eerste overzichtsboekjes over de kolonie.

Ook volledig als pdf te downloaden: Bedelarij, landlooperij en de rijkswerkinrichtingen door J. Wilbrink. Wilbrink was directeur van de 1892 opgerichte Vereniging tot Christelijke Verpleging van bedelaars en landlopers die 'bedelaars en landloopers in ene kolonie op onze nog niet ontgonnen heidevelden (wilde) plaatsen, te pogen hen onder Christelijke tucht te brengen door hen dagelijks het Woord Gods te doen horen.' In Het Hoogeland werden ook zwervers uit Veenhuizen opgenomen.

Rond de eeuwwisseling ontwikkelde diezelfde Wilbrink plannen die Johannes van den Bosch nog een kleur op de wangen zouden hebben bezorgd: hij stelde voor om 2000 hectare aan woeste gronden te kopen en daarop diverse woningen neer te zetten voor vijftien oud-gevangenen of bedelaars per woning. Elk huishouden zou twintig hectare grond moeten ontginnen, met vee of landbouw. De kosten zouden dan niet meer dan 30 cent boven eigen opbrengsten uitkomen. Het gedroomde arbeidersparadijs kwam er niet. Wilbrink vertrok in 1914 met daverende ruzie.

Reacties