Reünie in Veenhuizen voor oud-bewoners

Volgend jaar juni organiseren Arie de Vries en collega's onder de noemer Veenhuizen Komt Thuis een reünie voor oud-bewoners van het dorp. Naast een lunch en een diner zijn wandel- en busroutes gepland. Het eigenlijke dorpsfeest wordt waarschijnlijk gehouden in het Verenigingsgebouw.

De Vries hoort nog bij de 'oude generatie' die moest verhuizen zodra vader gepensioneerd was of een andere baan had gekozen. 'Dat was normaal', zegt de oud-Veenhuizenaar bij RTV Drenthe. 'Het huis van de staat werd weer verhuurd aan iemand anders en je ging verhuizen naar de omgeving of naar een andere plek in het land.'

Tot 1981 was het dorp afgesloten van de buitenwereld. Alleen werknemers en hun gezinnen mochten in Veenhuizen komen. Wie er niets te zoeken had kon met een proces-verbaal naar huis worden gestuurd. Wel was de lange Hoofdweg langs het kanaal openbaar terrein.

Toen Veenhuizen eind jaren zeventig het Museum achter tralies begon in twee oude loodsen op Veenhuizen I had mede-initiatiefnemer Léon Wielders aanvankelijk een probleem. De loodsen stonden, hoewel op enkele meters verwijderd van de Hoofdweg, op verboden terrein. Na 1981 was het museum vrij toegankelijk.

Reacties