Esserheem gedeeltelijk ingericht als Huis van Bewaring

Esserheem in Veenhuizen wordt een Huis van Bewaring. Maandag worden de eerste gedetineerden die in voorarrest zitten overgeplaatst vanuit andere Huizen van Bewaring. De afdeling telt 24 cellen.

Door de sluiting van vier gevangenissen in de Randstad is er een tekort aan cellen in de Huizen van Bewaring. In Veenhuizen zijn door het vertrek van Noorse gevangenen uit Norgerhaven in september nog cellen over.

Om plaats te maken voor arrestanten verhuist een aantal gevangenen uit Esserheem naar Norgerhaven.

Esserheem heeft al vaker gefungeerd als Huis van Bewaring. Evenals de Rode Pannen, dat reeds in 1860 werd gebouwd als onderkomen voor verpleegden en gedetineerden. In 1940 kwam het cellengebouw erbij en werden de cellen gevuld met gevangenen uit heel Nederland. Sommigen zaten er maar kort, anderen bleven langer.

In juni 1970 werd het cellengebouw naast het Huis van Bewaring in Assen ook gebruikt voor het laten afkoelen van een aantal vechtersbazen tijdens de TT feestelijkheden. Daarmee werd een precedent geschapen. 

Op 31 maart 2008 verliet de laatste gevangene de Rode Pannen. Een speciale moderne uitbouw werd later afgekeurd en afgebroken.

Foto China Crisis (cc)

Reacties