Mysterieuze dood van Ferdinand Byrman onderwerp boek

Historicus en schrijver Egbert Brink heeft vrijdag in Veenhuizen het boek 'De Nacht van Byrman' gepresenteerd rond de mysterieuze dood van de toen 22-jarige Ferdinand Byrman.

Byrman was één van de militairen die op 25 november 1950 met de Waterman repatrieerden. Na de ontscheping werd hij naar Veenhuizen vervoerd om een  straf te ondergaan, waartoe een krijgsraad in Indonesië hem had veroordeeld. Op 27 november werd hij aldaar in verband met maagklachten in het hospitaal opgenomen. De volgende morgen om 7 uur bleek hij te zijn overleden, zonder dat de dokter aan zijn bed was geweest.

'Ik ben op zoek gegaan naar de doodsoorzaak van een jonge militair in Veenhuizen', zegt Brink, zonder die oorzaak te willen verklappen. Hij laat tientallen getuigen aan het woord. 'Iedereen die er toen bij was, is er nu niet meer. De getuigen zijn allemaal werknemers van Veenhuizen, hoog en laag, ooggetuigen en journalisten.' Tijdens zijn onderzoek leerde Brink de broer van Byrman kennen, de dan nog enige levende getuige uit die tijd.

Reacties