Nationale bescherming voor Koloniën van Weldadigheid

De Koloniën van Weldadigheid worden opgenomen in het Besluit Kwaliteit Leefomgeving. Daarmee wordt voldaan aan een eis voor de Werelderfgoedstatus.

Eerst worden nog gesprekken gevoerd met de direct betrokkenen in die koloniën: Veenhuizen, Frederiksoord, Wilhelminaoord, Willemsoord en Ommerschans.

Komend jaar juli, meldt het Dagblad van het Noorden, moet tijdens de UNESCO-vergadering in Baku de begeerde status dan alsnog in de wacht worden gesleept. De toekenning van die status betekent een enorme impuls voor toerisme en recreatie.

Minister Ingrid van Engelshoven van Cultuur zit overigens 'bovenop' een goede voortgang van de nominatie van de Nederlandse en Belgische Koloniën van Weldadigheid als werelderfgoed. Dat zei ze in de Tweede Kamer in antwoord op vragen van D66-Kamerlid Vera Bergkamp.

Vera Bergkamp: 'Zie het als een gebied dat gedeeltelijk beschermd dorpsgezicht is en een deel formeel niet. Dat wil niet zeggen dat het deel dat niet een formele status heeft niet beschermd wordt. De stuurgroep moet beter beschrijven hoe de koloniën beschermd worden om hun culturele erfgoedwaarde te behouden. Dat is nu onvoldoende gebeurd. De minister en haar ambtenaren kunnen helpen dat beter te beschrijven.'

Reacties