Feestelijke opening Museum De Proefkolonie in september

Op 1 mei opent de deur van het nieuwe Museum De Proefkolonie onofficieel in Frederiksoord. Het museum is ondergebracht in het Huis van Weldadigheid in Frederiksoord. Dat is het bezoekerscentrum van de Koloniƫn van Weldadigheid, waar verder een Toeristisch Informatie Punt zit.

In septtember is er een echt openingsfeest gepland, zo vertelde directeur Peter Sluiter in het Radio Drenthe-programma Cassata.

'Je beleeft als het ware hoe het daar was, in de stad, in die achterbuurten, met alle ellende en stank erbij', vertelt Sluiter. 'Dus alle zintuigen worden zoveel mogelijk aangesproken, zodra je voet over de drempel zet: je ogen, je gehoor en ook je reukorgaan. Nee, een mandje met wasknijpers bij de deur, zo erg is het nu ook weer niet.'

In het aanloopjaar worden 40.000 bezoekers verwacht, maar de jaren erna zeker 80.000 mensen. Mocht Frederiksoord en andere kolonien de Werelderfgoedstatus van Unesco krijgen, dan zal de belangstelling verder toenemen.

"Dan zul je zien dat alles rond de Proefkolonie in Frederiksoord, maar ook van de strafkolonie Veenhuizen, meer belangstelling zal trekken. Als toeristen hier dan zitten, in een hotel of recreatieverblijf, en er liggen foldertjes met daarop die Unesco-status, dan is dat toch het keurmerk dat het echt iets bijzonders is."

Reacties