Jeugdgevangenis Het Poortje Juvaid gaat dicht

Veenhuizen verliest toch een gevangenis. Jeugdgevangenis Het Poortje Juvaid in Veenhuizen gaat in 2021 dicht. De sluiting dreigde al enige tijd.

Reden voor de sluiting is dat momenteel veel jeugdcellen leeg staan, van de 753 plaatsen zijn er in 2024 nog slechts 358 nodig, stelt minister Sander Dekker van Rechtsbescherming.

Naast Juvaid in Veenhuizen sluiten de cellen van jeugdgevangenis Het Keerpunt in het Limburgse Cadier en Keer.

Bij Juviad worden nu 44 jongeren opgevangen. Er werken ongeveer honderd mensen in Veenhuizen bij de instelling naast Norgerhaven.

'Ik begrijp dat dit ingrijpend is voor de medewerkers in Veenhuizen en Cadier en Keer. Maar er komt wel een einde aan de onzekerheid in de sector,' zegt minister Dekker.

In 1995 begon Norgerhaven, na een ingrijpende renovatie onder leiding van architect Cor Kalfsbeek, met de voorgenomen nieuwbouw. Dat was hard nodig, want zowel Esserheem als Norgerhaven balanceerden op het randje van vol en overvol. De nieuwbouw maakte deel uit van de ongeveer 4000 cellen die Justitie in het kader van Operatie Overval had aangekondigd.

Op het voormalige Goudenregenplein verrees een nieuw carrévormig cellengebouw met een capaciteit van 96 plaatsen.

Zeven jaar later was de extra capaciteit al niet meer nodig en kon Het Poortje, een particulier initiatief met het ministerie van Justitie als enige opdrachtgever, er zijn intrek nemen. In 2000 was al besloten dat Norgerhaven en Het Poortje samen moesten gaan, omdat er in Nederland een groot tekort aan cellen was voor gedetineerden van 12 tot 23 jaar.

Het voormalige arbeidsgebouw, waar tot dan toe volwassen gevangenen van Norgerhaven werkten, werd voor circa 10 miljoen gulden omgebouwd tot praktijkschool voor jongeren. Het onderwijs — inclusief sport, muziek en sport — werd ingekocht van het Noorderpoortcollege. Enkele jaren later kampte men al met ruimtegebrek, waardoor tijdelijke containers op het terrein geplaatst moesten worden. De lat werd hoog gelegd: tachtig procent van de gedetineerde jongeren moest na een verblijf in de besloten inrichting crimineel-af zijn en blijven.

Reacties