Koloniën van Weldadigheid niet als geheel op werelderfgoedlijst

Drie van de zeven Koloniën van Weldadigheid vallen af voor de titel Unesco Werelderfgoed. Het gaat om het dorp Willemsoord, Ommerschans in de provincie Overijssel en Merksplas in België. Veenhuizen blijft wel op de lijst staan. 

De UNESCO-nominatie bestond in eerste instantie uit zeven Koloniën, waaronder twee in Overijssel. Maar die zijn niet 'gaaf' genoeg, zoals ICOMOS, een adviesorgaan van UNESCO, het formuleert.

Nu blijven alleen de Koloniën van Frederiksoord, Wilhelminaoord, Veenhuizen (Drenthe) en Wortel (België) over.

Als minister Van Engelshoven het advies overneemt, kan ze in januari 2020 een nieuw nominatiedossier indienen.

De werelderfgoednominatie van de Koloniën van Weldadigheid als UNESCO-werelderfgoed is een samenwerking tussen 14 partijen in Nederland en Vlaanderen. Drenthe is hier intensief bij betrokken doordat een groot deel van de Koloniën (Frederiksoord/Wilhelminaoord en Veenhuizen) in Drenthe ligt, en doordat het Rijk de verantwoordelijkheid voor het nomineren van werelderfgoed gedelegeerd heeft aan partijen in de regio, in dit geval de provincie Drenthe. Gedeputeerde Cees Bijl is voorzitter van de Nederlands-Vlaamse Stuurgroep en ambtelijk wordt de nominatie qua proces en inhoud ondersteund. Wanneer de Koloniën werelderfgoed zijn, zal de provincie Drenthe een coördinerende rol houden.

Foto via Wiki

Reacties