Stichting Het Drentse Landschap wil bruidschat voor overname historische rijksgebouwen in Veenhuizen

Stichting Het Drentse Landschap wil de tachtig monumentale rijksgebouwen in Veenhuizen overnemen, maar dan wel met geld erbij.

Het Drentse Landschap werkt voor de overname samen met de Stichting Boei en de Nationale Monumentenorganisatie (NMo).

Panden als hotel Bitter en Zoet en de vroegere dokterswoning Toewijding worden afgestoten, evenals de kazerne waar nu Gevangenismuseum Veenhuizen is gevestigd.

'We houden ons steeds meer bezig met behoud van Drents erfgoed, en hebben al ruim driehonderd historische bouwwerken in beheer, zoals molens, kerken en landhuizen. Veenhuizen past daar heel goed bij. Het is van grote waarde om al die oude rijksgebouwen in het gevangenisdorp goed te beheren. Maar als organisatie zijn we te klein om deze klus alleen te doen. Vandaar dat we als consortium optreden, om deze overdracht van het Rijksvastgoedbedrijf ook te doen slagen,' aldus de organisatie tegenover RTV Drenthe.

Enkele Veenhuizer ondernemers zijn gefrustreerd dat ze als particulier geen bod kunnen doen op hun huurpand. Ze zitten er al jaren, hebben er een goedlopend bedrijf. Het Drentse Landschap gaat met de ondernemers rond de tafel.

Reacties