Tweede Kamer akkoord met sluiting jeugdgevangenis Veenhuizen

Een meerderheid in de Tweede Kamer staat achter het besluit om de jeugdgevangenis in Veenhuizen te sluiten. Wel moet er een goed plan komen voor de herbestemming van het huidige onderkomen.


Strafadvocaten uit Noord-Nederland waren fel tegen de sluiting van de jeugdgevangenis in Veenhuizen. Minister Dekker wil de 90 cellen voor minderjarigen in Veenhuizen in 2021 sluiten.

Jongeren, ouders en hun begeleiders en ook advocaten moeten dan naar de dichtstbijzijnde jeugdgevangenis in Lelystad of Nijmegen reizen. Volgens minister Dekker moeten er jeugdgevangenissen gesloten worden, omdat landelijk te veel jeugdcellen leeg staan.

Er zijn wel plannen voor een kleinschalige voorziening als de huidige jeugdgevangenis sluit. Die zou dan plek moeten bieden aan zestien jongeren. Nu zitten er in Veenhuizen zo'n 44 jeugdgevangenen en is er plek voor vijftig.

GroenLinks, SP en PvdA vinden dat de huidige werknemers werk in de regio moeten behouden. Komende dinsdag wordt over deze moties gestemd in de Tweede Kamer.

Reacties