Erkenning Koloniën van Weldadigheid als werelderfgoed onzeker door coronavirus

Of de beslissende vergadering van het Werelderfgoedcomité van UNESCO in juli doorgaat is hoogst onzeker. Dan moet worden beslist of vier van de zeven Koloniën van Weldadigheid op de werelderfgoedlijst kunnen worden geplaatst.

De UNESCO-vergadering moet plaatsvinden in China, een van de epicentra van de uitbraak. 'Gaat de vergadering niet door, dan is het zo,' aldus een woordvoerder van de provincie Drenthe. 'Dan moeten we daarmee zien te dealen.'

Twee jaar geleden, toen de Maatschappij van Weldadigheid precies twee eeuwen bestond, zijn de Koloniën voor het eerst formeel voorgedragen voor de Werelderfgoedlijst. Icomos, een comité van deskundigen dat UNESCO adviseert, vond dat de zeven voormalige Koloniën niet één geheel vormen. Daarop moesten de voorstellen opnieuw worden ingediend.

Vraagtekens ook bij de opvoering van Het Pauperparadijs, van 3 juni tot en met 9 augustus, op de binnenplaats van het Gevangenismuseum in Veenhuizen. De voorstellingen zijn nog niet afgelast, maar in binnen- en buitenland worden al veel zomerse evenementen uit voorzorg geschrapt. 

Reacties