Juvaid gaat dicht, maar blijft gevangenis

Minister Dekker laat in een brief aan de Tweede Kamer weten dat de gevangenissen Norgerhaven en Esserheem tussen 2021 en 2025 worden gerenoveerd, waarna de opvangcapaciteit structureel wordt uitgebreid naar 552 plaatsen.

Daarnaast blijft de justitiƫle jeugdinrichting van Elker (Juvaid) in Veenhuizen behouden als gevangenis. Het zal niet langer dienstdoen voor de detentie van jongeren, maar gebruikt worden als reservecapaciteit voor volwassen gedetineerden. Daar dreigt de komende jaren juist een tekort aan plaatsen te ontstaan.

Vorig jaar werd bekend dat het Rijk de jeugdgevangenis in Veenhuizen per 2021 wilde sluiten, omdat er veel jeugdcellen leeg zouden staan.

Naast het behoud van de locatie van de jeugdgevangenis als reservecapaciteit, komt er ook structurele uitbreiding van de capaciteit bij de PI Veenhuizen. In plaats van de huidige 240 zullen de locaties straks 276 plaatsen bieden. Bankenbosch – de locatie van de PI Veenhuizen die in 2013 werd gesloten - zal gedurende de renovatieperiode gebruikt worden als tijdelijke locatie voor gedetineerden en een gedeelte krijgt invulling als dependance van het Opleidingsinstituut van DJI.

Reacties