Jeugdgevangenis Veenhuizen gesloten

De Justitiële Jeugdinrichting van Elker in Veenhuizen is vrijdag gesloten. In de toekomst wordt het gebouw gebruikt als reservecapaciteit voor volwassen gedetineerden, meldt RTV Drenthe.

Het ministerie van Justitie besloot in juni vorig jaar dat Elker moest sluiten. Zeer tegen de wens van het personeel, dat nog enige tijd actievoerde.

In Elker zaten jongeren die een serieus misdrijf hebben begaan, zoals een roofoverval, een poging tot moord of moord. 

Het voormalige arbeidsgebouw van Norgerhaven, waar tot dan toe volwassen gevangenen werkten, werd jaren geleden voor circa 10 miljoen gulden omgebouwd tot praktijkschool voor jongeren. Het onderwijs – inclusief sport, muziek en sport – werd ingekocht van het Noorderpoortcollege.

Veenpoort, zoals de vestiging eerst nog heette, kende een ongelukkige start. Tijdens de jaarwisseling van 2003 wilden zeven jonge mannen niet terug in de cel en kort na middernacht gingen ze op de vuist met de bewakers. Uit Norgerhaven moesten extra mensen worden opgetrommeld om de knokpartij te bezweren. De onruststokers werden overgeplaatst en keerden niet meer terug.

Plannen om de jongeren na een verblijf in Veenhuizen over te plaatsen naar een Half Open Inrichting (HOI) in Heerenveen zijn nooit gerealiseerd. In 2009 constateerde staatsecretaris Teeven een teruglopende behoefte aan strafrechtelijke capaciteit in de justitiële jeugdinrichtingen. Zeker drie instellingen sloten toen hun deuren. Jeugdinrichting Juvaid in Veenhuizen, met een capaciteit van 62 jongeren, wist de dans te ontspringen.

Reacties