Voormalige jeugdgevangenis Veenhuizen heet nu Klein Bankenbosch

De PI Veenhuizen wordt uitgebreid met een derde locatie: Klein Bankenbosch. De nieuwe bajes is gevestigd in de voormalige jeugdgevangenis van Elder, die in december vorig jaar dicht ging. Er kunnen negentig volwassen gevangenen verblijven, zo meldt RTV Drenthe.

In Klein Bankenbosch komen stelselmatige daders oftewel veelplegers, die door de rechter een ISD-maatregel van maximaal twee jaar opgelegd hebben gekregen. Op die drie afdelingen is plaats voor 72 gedetineerden.

Ook is er een afdeling Extra Zorg Voorziening (EZV), waar gedetineerden verblijven die niet kunnen functioneren op een normale afdeling.

Klein Bankenbosch begon ooit als een uitbreiding van Norgerhaven en staat op een stuk grond dat ooit Goudenregenplein werd genoemd. De arbeiderswoningen werden verlaten in de jaren zeventig en uiteindelijk afgebroken. 

De naam Bankenbosch werd na de Tweede Wereldoorlog gegeven aan een barakkenkamp voor zogeheten Indie weigeraars, jongens die niet tegen Soekarno wilden vechten. In de jaren zeventig werd Bankenbosch een volwaardige open inrichting. Bankenbosch sloot in 2013 de deuren vanwege bezuinigingen. Daarna kreeg het de functie van vluchtelingenopvang.

Reacties