Eugène Godard boven Veenhuizen

In oktober 1929 vloog de Graf Zeppelin over Veenhuizen richting Fochterloo. ‘Grandioos, in één woord grandioos,’ noteerde de Helmondse passagier G. Wijnen in een logboek over de tocht van de ‘reus van de lucht’. Overal dromden mensenmassa’s samen op pleinen en markten, en in een van de Veenhuizer gestichten – welke is niet duidelijk – stond de binnenplaats vol belangstellenden.

Door JAN LIBBENGA

De dorpelingen moeten ongetwijfeld gedacht hebben dat de nieuwe tijd was aangebroken. Vliegmachines boven Drenthe waren in die tijd nog zeldzaam.

Het was echter niet de eerste keer dat er een vreemd voorwerp aan de horizon van Veenhuizen verscheen. In 1874 hing de beroemde ballonvaarder Eugène Godard enige tijd boven Veenhuizen, Norg en Zuidlaren, waarna in Groningen werd geland om te voorkomen dat de wind de ballon naar de Noordzee dreef.

Ballonvaart was in die tijd zeker niet nieuw meer, al was het geen dagelijks verschijnsel. De eerste bemande ballonvaart in Den Haag vond al bijna honderd jaar eerder plaats door Jean Pierre François Blanchard vanuit de tuin van paleis Noordeinde. Maar Godard (1827 – 1890) was wereldberoemd en trad al sinds 1850 al op als aeronaut, waarbij zijn broer acrobatische stunts uithaalde aan een trapeze die onder hun heteluchtballon hing.

Godard verzorgde in september 1874 twee luchtreizen vanuit Amsterdam. Bij de eerste afvaart, op 19 september in de tuin achter het Amsterdamse Paleis voor Volksvlijt, waren zeker duizenden toeschouwers aanwezig. De tweede vlucht ging over de Zuiderzee en via Friesland kwam de ballon in de kop van Drenthe terecht.

In Appelscha hadden de passagiers nog gevraagd aan mensen op de grond of zij richting Leeuwarden gingen. 'Neen, mijnheer, in de richting Veenhuizen en Groningen', klonk het.

De terugweg naar Amsterdam werd per trein afgelegd. Aan het station te Meppel stonden duizenden om de luchtreizigers te begroeten, alsof 'de geheele Koninklijke familie in den trein zat'.  

Niet alle luchtacrobaten hadden geluk. In 1950 maakte een vliegtuigje van de Luchtvaartschool NVL te Hilversum een noodlanding achter de kerkhoeve bij de R.K Kerk te Veenhuizen. Het toestel ramde een elektrische weide-afrastering en kwam terecht in een ondiepe greppel. Het vliegtuig werd zwaar beschadigd, onder meer liep het hoogteroer veel schade op. De piloot  kon Eelde niet vinden, hij dacht dit ergens ten Noorden van het Sneekermeer te moeten zoeken.

Meer over Veenhuizen in het boek Paupers & Boeven.

Reacties