Frederiksoord krijgt bronzen Van den Bosch

Het wassenbeeld van Johannes van den Bosch is onlangs per boevenbus uit Veenhuizen naar de bronsgieter in het Friese Balk gebracht. De bronzen versie krijgt in januari een nieuwe plek in Frederiksoord, tegenover het Logement vlakbij de ingang van het dorp.

Door JAN LIBBENGA

In het zicht van het publiek werkte kunstenares Herma Schellingerhoudt het afgelopen jaar aan het wassen beeld van Johannes van den Bosch, de grondlegger van de Koloniƫn van Weldadigheid.

Van den Bosch stichtte de eerste proefkolonie in 1818. Het was het begin van de vrije koloniƫn, waar arme gezinnen konden werken om in hun eigen onderhoud te voorzien en kinderen verplicht onderwijs kregen. Er verrezen arbeidershuisjes van uniform model, boerderijtjes, huizen voor de ambtenaren en een directeurskantoor.

Schellingerhoudt heeft het geld voor het beeld via een crowdfundingsactie gefinancierd. Daarnaast verkoopt zij miniatuurversies van het beeld in de museumwinkel.

Voor bijzondere gevallen gaat de bronsgieter daar ook een serie van in het brons maken.

Meerdere partijen hebben zich over de plek gebogen waar het bronzen beeld komt te staan, waaronder de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. 

De keuze van het Logement, een langgerekt gepleisterd eenlaagspand met omlijste ingang, is niet onlogisch. De voormalige tapperij bestond al toen de Maatschappij van Weldadigheid zich in Frederiksoord vestigde. De tapperij werd omgebouwd tot logement met een achttal kamers, waar de gasten van de Maatschappij konden logeren. Na de verbouwing werd ook de directeur van de kolonie in het logement gehuisvest. Die kon zo toezicht houden op mogelijk drankmisbruik door de kolonisten. In 1885 werd het logement verkocht en kreeg het de latere naam Hotel Frederiksoord. Het huidige Logement & Gasterij Frederikoord is geheel teruggebracht in haar originele staat. 

Meer over de Maatschappij van Weldadigheid in het boek Paupers & Boeven.

Reacties