Doctorandus in Norgerhaven

Staatssecretaris Kosto wilde begin jaren negentig van hem af: Alan Reeve, de Britse crimineel die in 1982 in Amsterdam een politieman doodschoot, probeerde op allerlei manieren zijn uitzetting naar Engeland te voorkomen. 

Door JAN LIBBENGA

De Brit had een gewelddadig verleden. Op zijn vijftiende sloeg hij in een woede-uitbarsting een celgenoot tegen de grond. In de Engelse Broadmoor-gevangenis zou hij een medegevangene om het leven hebben gebracht, maar later werd vastgesteld dat die gedetineerde zelfmoord pleegde.

Reeve nam niettemin de benen. Op 9 augustus 1981 belandde hij in Amsterdam. Hij woonde in een kraakpand in de Staatsliedenbuurt, toen hij in een winkel betrapt bij het stelen van twee flessen wijn. Toen hij op de Brouwersgracht op een politiewagen stuitte, opende hij het vuur. Een agent kwam om het leven.

Na een vluchtpoging uit de gevangenis van Scheveningen in 1985, werd hij overgeplaatst naar de extra beveiligde A-vleugel Bunker. Daar mocht hij studeren. Hij werd daarbij begeleid door de Leidse universiteit, die Reeve zoveel mogelijk als een normale student beschouwde, ook al verscheen nooit op colleges of tentamens. In 1988 behaalde hij zijn academische graad en werd doctorandus in de politieke wetenschappen. Hij werkte aan proefschrift over 'Het ontstaan en bewaren van bewustzijn' toen hij van Scheveningen werd overgeplaatst naar Norgerhaven, waar hij als zetter in de drukkerij zou kunnen werken. Maar Reeve bedankte, zei dat hij geen tijd had en dat hij moest werken aan zijn proefschrift.

Begin jaren negentig besloot de Katholieke Universiteit Nijmegen de geleerde Engelsman uit te nodigen voor een spreekbeurt over de economische situatie in de Derde Wereld. De president van de Haagse rechtbank besloot echter in kort geding dat Reeve niet mocht deelnemen aan de betreffende conferentie. Justitie was bang dat hij zou ontvluchten. De Amsterdamse politie reageerde later ook furieus op de benoeming in het bestuur van een vereniging voor strafrechtshervorming.

Na vrijlating uit de inrichting Norgerhaven op 5 augustus 1992 vertrok voerde de Brit eindeloze procedures om zijn uitlevering naar Engeland te voorkomen. Hij vertrok uiteindelijk naar Ierland waar hij in 1997 werd gearresteerd en wederom in Broadmoor werd vastgehouden voordat besloten werd dat hij niet langer een dreiging voor de gemeenschap was.

Foto Anefo: Reeve (niet herkenbaar) bij aankomst met de arrestantenbus, 3 december 1982

Meer over Veenhuizen en zijn geschiedenis in het boek Paupers & Boeven. 

Reacties