Herman Brood (niet) in Bankenbosch

Deze maand veertig jaar geleden moest popidool Herman Brood een gevangenisstraf uitzitten in Bankenbosch in Veenhuizen. Drie jaar eerder had Brood een kostbare weegschaal uit een analistenschool in Groningen gestolen en voor een paar tientjes verkocht.

Door JAN LIBBENGA

Tegen zijn veroordeling ging Brood in hoger beroep. Meer dan duizend fans verzamelden zich in 1979 voor het gerechtsgebouw in Leeuwarden, waar de zaak werd behandeld, maar Brood kwam niet onder zijn straf uit.

Hoewel hij zich op een maandagochtend had moeten melden bij Bankenbosch om daar een straf van drie weken uit te zitten, gebeurde dat niet. Naar verluidt vanwege tv opnamen voor zijn nieuwe single in Hilversum. Uiteindelijk werd met Gevangeniswezen een regeling getroffen. Brood zou zich dinsdagmorgen bij de parketwacht van het Gerechtshof melden voor het uitzitten van zijn straf in het Huis van Bewaring in Leeuwarden.

Maandagavond betrok Brood een hotel in Leeuwarden en leek hij serieus van plan zich de volgende ochtend te melden. Aan de ontbijttafel bedacht hij zich echter: hij zou wel een dag later gaan. Brood ging tekenspulletjes kopen in een Leeuwarder warenhuis en was bereid om - zij het wal schichtig - te poseren voor het Huis van Bewaring. In de loop van de middag sloot Brood zich weer op in zijn hotelkamer om zich slapend voor te bereiden op zijn celstraf.

De volledige straf werd niet in Leeuwarden uitgezeten, maar in de Koepelgevangenis van Breda. Daar wist Brood af te kicken op heroïne. Naar eigen zeggen hoopte Brood voortaan van verdovende middelen af te blijven.

Foto Anefo

Meer over Veenhuizen en zijn geschiedenis in het boek Paupers & Boeven.

Reacties