Kleine Gereformeerde Kerk

Veenhuizen telt twee kerken: de hervormde Koepelkerk en de Grote (Katholieke) Kerk. Die laatste wordt al meer dan tien jaar niet meer gebruikt.

Toch telde Veenhuizen enige tijd ook nog een kleine Gereformeerde Kerk, die op 16 september 1920 vanuit de Gereformeerde Kerk te Een werd geïnstitueerd.

Aanvankelijk kerkte men in een gymnastieklokaal van de Strafinrichting I te Veenhuizen, maar op 1 juli 1923 werd een eigen kerk in gebruik genomen in het voormalige leprozenhuisje naast Esserheem. Het orgel was overgenomen van de kerk te Broek onder Akkerwoude in Friesland. 'Van buiten eenvoudig, doch netjes afgewerkt,' schreven de kranten in die tijd.

Bij de opening was de toenmalige hoofddirecteur Gerth van Wijk aanwezig, net als de bekende hervormde predikant Germs.

In 1934 werd de Kerk van Veenhuizen voor de Dienst des Woords gecombineerd met de Kerk van Een, zodat het kerkje in Veenhuizen in 1937 werd afgestoten. Toch werd het leprozenhuisje, ook wel Het Heuveltje genoemd, nog tot 1964 voor gereformeerde kerkdiensten gebruikt.

Van 1970 tot 1974 werd de kerk van Veenhuizen voor de Dienst des Woords opnieuw gecombineerd met Een en in 1974 geheel met Een samengevoegd.

Later kerkten de gereformeerden op eigen tijden in de Koepelkerk en werd onder meer het jeugdwerk samengevoegd.

Het voormalige leprozenhuisje oogt nog altijd als een kerk, al heeft het een nieuwe bestemming gekregen. t Heuveltje organiseert er avontuurlijke activiteiten en arrangementen in en om Veenhuizen.

Foto China Crisis (cc) 

Meer over Veenhuizen en zijn verleden in het boek Paupers & Boeven.   

Reacties