Koepel Breda eindelijk verkocht

De Koepel in Breda en het bijbehorende terrein zijn verkocht. Op het terrein van de voormalige gevangenis komen straks woningen, ondernemingen en plekken voor recreatie. 

Door JAN LIBBENGA

Acht jaar geleden werd de gevangenis, officieel de Penitentiaire Inrichting de Boschpoort geheten, definitief gesloten. Begin vorig jaar zette het Rijksvastgoedbedrijf het koepelcomplex via een strikte procedure te koop.

De Koepel in Breda heeft ook een relatie met Veenhuizen. De roemruchte Vier van Breda verbleven namelijk eerst in Veenhuizen, met name Norgerhaven, voordat zij eind 1952 op last van minister Donker met drie autobussen naar Breda werden overgeplaatst. Donker was bang dat de oorlogsmisdadigers heel makkelijk konden ontvluchten.

Donker kreeg hier echter al gauw grote spijt van. Zeven politieke dedelinquenten, tot levenslang veroordeelde Nederlandse misdadigers die niet uit Veenhuizen kwamen, wisten tijdens de Kerstviering uit Breda te ontvluchten. Drie van de vluchtelingen hadden een baantje als hulpstoker en daardoor wisten zij maar al te goed de weg van de grote hal in het  midden van de koepel naar een kolenkelder. Via een ladder wisten ze de hoge muur over te klimmen en naar Duitsland te ontvluchten.

In kranten werd begin 1953 druk gespeculeerd over een neonazistische ontsnappingslijn onder leiding van een gewezen parachutisten-generaal, ook nog eens gefinancierd met inkomsten uit de smokkelhandel, waardoor in de nacht en vroege ochtend van 21 januari minister Donker – die half januari zou zijn gewaarschuwd via een ‘ambtelijk bericht’ – nog eens 150 politieke delinquenten liet ophalen uit strafgesticht Norgerhaven en kamp Eygelshoven in Zuid-Limburg. Deze gingen vooral naar Hoorn, het Nederlandse Alcatraz op een schiereiland in de haven. 

Foto Anefo

Meer over Veenhuizen en zijn verleden in het boek Paupers & Boeven. 

Reacties