Meerdere Veenhuizens

De meeste mensen denken bij Veenhuizen aan de Drentse dwangkolonie, maar het alleenrecht kan het dorp helaas niet claimen. Er zijn nogal wat Veenhuizens in Nederland.

Door JAN LIBBENGA

Niet zo verwonderlijk want waar veen werd ontgonnen, werden vaak ook huizen gebouwd.

Veenhuizen is bijvoorbeeld ook een verdwenen buurtschap in de gemeente Oldambt, gelegen ten zuidoosten van het dorp Finsterwolde, en ten noorden van Beerta, in de Nederlandse provincie Groningen.

Er ligt ook nog een Veenhuizen in gemeente Stadskanaal. Het plaatsje ligt tussen Stadskanaal en Onstwedde, iets ten noordoosten van Ter Maarsch. Bij Veenhuizen ligt een klein natuurgebied, De Tichelberg.

Zelfs binnen Drenthe is er nog een andere Veenhuizen, een buurtschap in de gemeente Coevorden, ten zuiden van de A37, ten westen van Dalen.

De bekendste Veenhuizen na de dwangkolonie is een een dorp in de gemeente Dijk en Waard, regio West-Friesland.

Veenhuizen is daar gelegen in de Veenhuizerpolder. Deze polder is een zogeheten druipland (bestaand land dat binnen de ringdijk van een droogmakerij komt te liggen). De dijk die Veenhuizen tegen het water van de Waert moest beschermen (Groenedijk), ligt er nog.

Dit Veenhuizen is ouder dan zijn Drentse naamgenoot. De plaats komt in 1289 voor als Vehuzen en in 1396 als Veenhuzen.

In deze variant van Veenhuizen bevindt zich het praalgraf van Reinoud van Brederode, heer van Veenhuizen. Deze titel erfde hij van zijn moeder Adriana Blois van Treslong. 

Het Noord-Hollandse dorp Veenhuizen heeft geen eigen postcode en plaatsnaam gekregen in het postcodeboek, voor de postadressen ligt het dorp daarom sindsdien 'in' Heerhugowaard. 

Foto via Wikipedia

Meer over Veenhuizen en zijn verleden in het boek Paupers & Boeven.

Reacties