Wissseltruc

Omdat hij toch werkloos was, had montagemonteur Willy van Amelsvoort (23) uit Arnhem zijn broer aangeboden diens straf in Bankenbosch in Veenhuizen van een maand en zestien dagen uit te zitten. Inderdaad meldde hij zich op 8 maart 1976 bij het parket in Assen, om naar Bankenbosch te worden afgevoerd.

Hij had de personalia van zijn broer opgegeven. Twee dagen erna zakte de opofferende broer bij een controle in Bankenbosch door de mand.

Wegens oplichting van de Staat der Nederlanden moest Van Amelsvoort voor de politierechter in Assen terechtstaan. Hij werd bij verstek veroordeeld tot 250 euro boete.

Een 31-jarige Amsterdammer eiste in 1990 in kort geding voor de Arnhemse rechtbank dat hij in vrijheid zou worden gesteld tot bewezen is wie zijn straf moet uitzitten: hijzelf of zijn drie jaar oudere broer. In augustus werd de man in de hoofdstad betrapt bij het stelen van enkele scheermesjes, waarna hij werd overgebracht naar de gevangenis in Arnhem. Daar kreeg de man te horen dat hij een andere straf van 53 dagen nog moest uitzitten wegens heroïnebezit. De eiser beweert echter dat hij nooit heeft terechtgestaan en dat zijn broer zijn naam heeft misbruikt. Die broer was onvindbaar; ontsnapt uit de gevangenis in Veenhuizen. 

Meer over Veenhuizen en zijn verleden in het boek Paupers & Boeven.


Reacties