Een dwarse pastoor in Veenhuizen

Er is een onverharde weg naar hem genoemd en Mariët Meester baseerde haar roman Holland Siberië op zijn persoon: Pastoor Smits van de Katholieke Kerk in Veenhuizen. De oogappel van de katholieke hoofddirecteur Wijers, maar een lastpost voor justitie. De pastoor bemoeide zich vergaand met de politieke delinquenten na de oorlog, zodanig dat zelfs de minister werd gealarmeerd. Zogenaamd eervol ontslagen na een spectaculaire ontsnapping van een Waffen SS'er tijdens de mis. Maar was Smits daar ook echt schuldig aan?

Je hoort het 5 mei tijdens een bijzondere lezing over Veenhuizen en de Tweede Wereldoorlog in het Gevangenismuseum. Mis het niet, want mede dankzij verlopen embargo's op archiefstukken is er heel veel nieuwe informatie boven water gekomen. Interessant voor heel veel (ex) Veenhuizenaren die deze heftige periode in de geschiedenis waarschijnlijk niet (goed) kennen. 
 
Eregast is Truus van Zuiden, een van de weinige nog levende onderduikers in Veenhuizen die de oorlog bewust hebben meegemaakt en veel Veenhuizer verzetsstrijders nog persoonlijk hebben gekend.
 
Voor de lezing kun je twee soorten kaarten (online) bestellen: met of zonder wandeling. Voor alleen de lezing betaal je 15 euro, met wandeling 25 euro. De wandeling onder leiding van Peter Bos leidt langs plekken die in de lezing ter sprake komen.
 
De lezing is in het lezingenzaaltje aan de achterkant van het Gevangenismuseum (door de poort rechts). Inloop vanaf 13.30 uur , 14.00 beginnen we.

Reacties