Joodse begraafplaats Veenhuizen hersteld

De vervallen Joodse begraafplaats in Veenhuizen wordt hersteld en er wordt er gewerkt aan de duurzame instandhouding ervan. Er komt een beheerplan en er worden vrijwilligers geworven.

Aan de hand van cultuurhistorisch onderzoek wordt het karakteristieke verhaal van de begraafplaats verteld, zowel in onderwijsprogramma’s als in publieksroutes in het gebied. Stichting Landschapsbeheer Drenthe gaat aan de slag om de begraafplaats een volwaardig onderdeel te maken van het Werelderfgoed. Ze werken hierbij samen met het NIK (Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap).

De begraafplaats ligt niet ver van het grote kerkhof.  In 1839 werd voor Joodse 'verpleegden' een synagoge ingewijd en de begraafplaats is mogelijk rond deze tijd zijn aangelegd. In de jaren veertig moeten er ongeveer 250 Joden in Veenhuizen aanwezig zijn geweest. Nu bevat de begraafplaats nog maar één grafsteen. En wel van Jetta Jacoba Nieuwied, gestorven in 1862. Zij was de vrouw van Izaak Nathan Nieuwied, onderwijzer, koster, ritueel slachter en voorganger van de synagoge van Veenhuizen.

In 2023-2024 viert Kolonie Veenhuizen haar 200 jarige bestaan onder de noemer ‘200 jaar pionieren in een levend landschap vol verborgen verhalen’. 

Foto Gouwenaar (Wiki)

Reacties