Verboden toegang: ook voor de Landwacht

In november 1944 besloot de hoogste ambtenaar van justitie dat het genoeg was: de Landwacht, een Nederlandse paramilitaire organisatie die op 12 november 1943 van Duitse zijde werd opgericht, mocht zich na het zoveelste incident niet meer op de terreinen van Veenhuizen begeven. Dat verbod werd binnen een maand alweer geschonden nadat een overval op het Huis van Bewaring in Assen werd gepleegd en tientallen verzetsmensen werden bevrijd. De verdenking ging onmiddellijk uit naar het dwarse justitiedorp, want de Sicherheitsdienst had Veenhuizen al eerder op de korrel. Een dag voor de overval gonsde het van de geruchten: er was een grote razzia op komst.
 
Je hoort er alles over op 5 mei tijdens een bijzondere lezing over Veenhuizen en de Tweede Wereldoorlog in het Gevangenismuseum. Mis het niet, want mede dankzij verlopen embargo's op archiefstukken is er heel veel nieuwe informatie boven water gekomen. Interessant voor heel veel (ex) Veenhuizenaren die deze heftige periode in de geschiedenis waarschijnlijk niet (goed) kennen. 
 
Voor de lezing kun je twee soorten kaarten (online) bestellen: met of zonder wandeling. Voor alleen de lezing betaal je 15 afgerond euro, met wandeling afgerond 25 euro. De wandeling onder leiding van Peter Bos leidt langs plekken die in de lezing ter sprake komen.


Reacties