Hoe generaal Ramcke Veenhuizen op de stuipen joeg

Januari 1953 werden in een nachtelijke operatie alle politiek deliquenten uit Veenhuizen weggehaald na wilde geruchten over een vermeende Duitse ontsnappingslijn onder leiding van Hitler's voormalige parachutengeneraal Ramcke.

Na de oorlog associeerde de in 1951 vrijgelaten Hermann-Bernhard Ramcke zich met de veteranen van de SS, neonazi's en andere extreemrechtse politieke stromingen.

Minister Leen Donker was al nerveus geworden na de ontsnapping van zeven Nederlandse oorlogsmidadigers uit de Koepel van Breda. Waar net de Vier van Breda zich hadden geinstalleerd na een kort verblijf in Norgerhaven. Te dicht bij de Duitse grens, vond Donker.

Waar bleven de delinquenten? Waarom moest er een speciaal landelijk detachement gestichtswachten voor worden opgericht? En heeft Veenhuizen de deliquenten ooit teruggezien?

Je hoort er alles over op 5 mei tijdens een bijzondere lezing over Veenhuizen en de Tweede Wereldoorlog in het Gevangenismuseum. Mis het niet, want mede dankzij verlopen embargo's op archiefstukken is er heel veel nieuwe informatie boven water gekomen.

Eregast is Truus van Zuiden, een van de weinige nog levende onderduikers in Veenhuizen die de oorlog bewust hebben meegemaakt en veel Veenhuizer verzetsstrijders nog persoonlijk hebben gekend.

Er zijn nog enkele kaarten beschikaar, met of zonder wandeling. Voor alleen de lezing betaal je 15 afgerond euro, met wandeling afgerond 25 euro. De wandeling onder leiding van Peter Bos leidt langs plekken die in de lezing ter sprake komen.

Bestellen kan hier.





Reacties