Tweede Vadervleugel in PI Veenhuizen geopend

Kinderen van gedetineerde vaders kampen vaker met problemen zoals depressies, angststoornissen en slechte resultaten op school. Als ze meer contact met hun vader hebben en zien dat het goed met hem gaat, stelt dat een kind gerust. Dat blijkt uit het onderzoek van Hanzeonderzoeker Simon Venema, die later dit jaar zijn onderzoek hoopt af te ronden.

In Nederland zijn inmiddels drie Vadervleugels, allemaal in het noorden van het land: in Leeuwarden, in Veenhuizen (Esserheem) en sinds 8 juni van dit jaar ook ook in Norgerhaven. In de Vadervleugel kunnen gedetineerden hun familie in een sfeervolle huiskamer ontvangen, waar ze samen een filmpje kunnen kijken, samen knutselen of buiten spelen in de aangrenzende speeltuin.

Directeur Marie-Anne de Groot verwelkomde vorige week een volle zaal met familieleden, onderzoekers en belangstellenden voor de opening van de tweede vadervleugel in Veenhuizen. Hanzeonderzoeker Simon Venema presenteerde zijn promotieonderzoek over vaders in detentie, dat hij deze zomer hoopt af te ronden.

Het idee voor een vadervleugel komt oorspronkelijk Wales, waar goede resultaten werden behaald met een speciale afdeling voor vaders binnen de gevangenis. Naar dit voorbeeld werd in 2018 de eerste Vadervleugel in Veenhuizen, Esserheem, geopend.

Reacties