Moord in Veenhuizen

In de tijd dat lichtgestraften nog gewoon in Veenhuizen over straat liepen, de tuinen onderhielden of de schoorstenen schoonmaakten, gebeurde er zelden iets ernstigs. Zo kom het gebeuren dat op het Eerste de kleuterschool gewoon tegen gevangenis Norgerhaven was aangebouwd. Het risico dat kinderen wel eens gegijzeld zouden kunnen worden werd niet hoog ingeschat.

Door JAN LIBBENGA

Op 14 juni 1952 ging het echter alsnog goed mis. Toen het zoontje van de familie Houkes niet op de gewone tijd naar huis terug kwam en men op onderzoek uitging, vond men het knaapje dood aan de Hospitaallaan. Het lijkje was bedekt met bladeren. De hals van het jongetje vertoonde sporen van wurging. De verpleegde die van de moord werd verdacht, legde uiteindelijk een volledige bekentenis af. Hij verklaarde niet te weten om welke reden hij de moord had gepleegd.

Jannes was het zevenjarige zoontje van zaalopziener T. Houkes. Toen hij 's middags niet aan tafel kwam werden de ouders ongerust en zocht men de omgeving af. Aanvankelijk zonder succes, doch later met behulp van enkele familieleden en gestichtswachten vond men het levenloze knaapje achter wat kreupelhout. De rijkspolitie te Veenhuizen begon onmiddellijk een onderzoek en ook het parket te Assen was spoedig ter plaatse.

Zaterdagmorgen om half elf had de jongen de ouderlijke woning verlaten met de mededeling dat hij een vogeltje ging zoeken. Al spoedig viel de verdenking op een zekere P., die in de ochtend met de jongen in het bos gezien was. De jongen zou hem gevraagd hebben of hij een kraai voor hem wilde vangen. Samen waren ze op pad gegaan, doch op een gegeven moment was de man zich niet meer bewust geweest wat hij deed. Na het volbrengen van zijn daad, was hij weer rustig verder gegaan met zijn arbeid, het ophalen van vuilnis.

Vroegere berichten als de dader een der oorlogsmisdadigers uit Norg zijn, bleken bij informatie onjuist. 

De zaak tegen E.J.P uit Tegelen werd in 1953 in Assen achter gesloten deuren behandeld. De officier van justitie eiste een jaar opneming in een krankzinnigengesticht en daarna ter beschikkingstelling van de regering. De kranten meldden niet of de fabrieksarbeider die straf ook heeft gekregen. 

Hoofddirecteur Weijers besloot dat kinderen van ambtenaren niet meer met gedetineerden mochten omgaan. Jannes Houkes werd in Veenhuizen begraven. Grafnummer 352584.

Meer over Veenhuizen in de hernieuwde editie van  het boek Paupers & Boeven.


Reacties