Veenhuizen rond 1903

Van 1875 tot en met 1941 verscheen Eigen Haard. Het blad richtte zich op gegoede burgers met interesse in kunst en wetenschap. Er werkten in die tijd veel bekende namen aan mee, zoals schrijver Louis Couperus en kunstschilder George Hendrik Breitner. Lezers werden getrakteerd op spannende vervolgverhalen - ‘t Was maar de vraag, of Adèle in staat zou wezen met een onbedorven, eerlijk hart haar spel te drijven’ - prachtige illustraties en berichten over nieuwe wetenschappelijke en culturele ontwikkelingen.

In 1903 bezocht Eigen Haard Veenhuizen, dat zich net in het nieuw had gestoken. Naast de oude gestichten verrezen de nieuwe. Zij werden door verpleegden gebouwd. Dat te Veenhuizen II was reeds gereed en in gebruik, dat te Veenhuizen I was in wording. Zij kwamen met de oude alleen hierin overeen dat zij een grote vierkante binnenplaats met boomen hebben beplant.

Eigen Haard schrijft: 'In de ruime, hooge verblijfzalen, ieder voor 60 man bestemd, bevinden zich aan de eene wand twee rijen open kastjes, waarin de bewoners hun brood en, zoo zij ’t koopen, wat boter en spek, verder hun schaal voor het middageten en andere geriefelijkheden bergen. De koffieketeltjes hangen er onder. De slaapzalen zijn voorzien van lange rijen alcoven van plaatijzer, alle ’s nachts gesloten met eene getraliede deur, die alleen bij onweer open blijft.'

Te Veenhuizen II is het oude gebouw reeds ontruimd geweest, maar wegens overbevolking werd het weer in gebruik genomen.

Ook net gebouwd rond 1903 was het Directiehotel. Waarover Eigen Haard schrijft: 'Waar de weg van de kolonievaart naar Veenhuizen II gaat, verrees een Directiehotel of Directiehuis. Men denke niet, afgaande op de eerste benaming, dat iedere bezoeker van Veenhuizen daar zijn intrek kan nemen. Het is alleen voor officieele bezoekers bestemd. Anderen kunnen, tenzij een ambtenaar hen ontvangt, alleen terecht in het kleine veerhuis van de Drentsche Stoomvaart Maatschappij, die hier echter gene boot heeft, maar eene schuit, het eenige openbare middel van vervoer naar Assen.'

Bijzonder is de enige foto (waarschijnlijk) van de oude pastorie, die op de plaats van het huidige Verenigingsgebouw stond. Hij zou kort na deze reportage worden afgebroken.

Meer over de geschiedenis van Veenhuizen in de hernieuwde editie van  het boek Paupers & Boeven

Reacties